fbpx

Schreeuw jij weleens? Zo doe je het anders

Ik heb gelijk!! Luister dan toch eens!

Vaak ben je boos omdat je iemand iets wil duidelijk maken, je vindt dat je gelijk hebt en het lukt je niet om de ander te overtuigen. Je wilt gehoord worden en daarom ga je schreeuwen. Het is een laatste poging om de ander te overtuigen en je gelijk te halen. Schreeuwen doe je vaak uit onmacht en helaas werkt het meestal averechts.

Waarom schreeuwen mensen tegen elkaar als ze boos zijn?

Ze verliezen hun kalmte en worden boos. Maar waarom zou je tegen iemand schreeuwen die pal naast je staat? Je kan precies hetzelfde zeggen op een heel andere, zachtere manier.

Wanneer twee mensen boos op elkaar zijn, komt er een enorme afstand tussen beiden harten. Om die afstand te overbruggen en elkaar te kunnen verstaan, moeten ze schreeuwen. Hoe bozer men is des te groter de afstand tussen hen wordt en hoe harder ze dus moeten schreeuwen om elkaar te kunnen verstaan.

Wat gebeurt er als twee mensen verliefd zijn? Die schreeuwen niet tegen elkaar, die praten zachtjes, omdat hun harten dicht bij elkaar liggen. Er is geen afstand tussen hen of deze is heel erg klein.

Dus als je boos bent en met iemand in de clinch ligt zorg er dan voor dat er geen afstand tussen jullie harten komt. Zeg geen woorden tegen elkaar die de afstand bevordert, anders zal er een dag komen dat de afstand zo groot is dat je het pad niet meer ziet om terug te keren.

Schreeuw jij weleens? Zo doe je het anders:

Als je ruzie hebt dan ben je in je hoofd bezig met jouw kant van de zaak en luister je niet met volle 100% aandacht naar de ander. Die ander doet hetzelfde en het gevolg is dat je niet meer naar elkaar luistert. Je merkt dat de ander niet goed luistert naar jou en dan ga je schreeuwen, om toch de aandacht te vestigen op jouw mening.

Door rustig te blijven ontstaat er een beter gesprek. Boos worden lost niets op. Als je opmerkt dat je boos wordt, dan kalmeer jezelf.

  • Focus op je adem en adem een paar keer diep in en langzaam uit.
  • Onderbreek de ander niet maar laat die uitpraten.
  • Luister oprecht.
  • Pauzeer even voordat je gaat praten.
  • Praat rustig en duidelijk.

Probeer het eens uit en kijk of het jou helpt om fijnere gesprekken te hebben met geen irritatie of frustratie, maar open en mindful.

Fijn weekend met mooie gesprekken,
Ans