Blog overdosis nieuws, daar word je niet blij van.

Wat een problemen en verschrikkingen hoor en zie je de hele dag, het nieuws houdt maar niet op en wat geeft het een vervelend en machteloos gevoel!

De hele dag zie en hoor je het nieuws en wat een ellende komt er voorbij. Machtige mannen die nog meer macht willen ten koste van de burgerbevolking. De video’s en foto’s van de oorlogen en vluchtelingenstroom kom je overal tegen. Als je de televisie aanzet, op het journaal, in praatprogramma’s, maar ook op social media, twitter, facebook, etc. En oh wat heb ik daar moeite mee.

Het is zo triest om bijv. deze kinderen te zien, ondervoed en smerig want hygiëne is ver te zoeken in de vluchtelingenkampen. En als ik dan ook nog ga denken aan de meisjes en vrouwen die daar onbeschermd zitten, zo onveilig. Wat gebeurt er met hun in de donkere nachten in een tentje waar iedereen in en uit kan. Ik word er misselijk van.

Helaas kan ik er niet zoveel aan doen, want het is vaak ver weg van Nederland. Het bevestigt nog eens hoe fijn en veilig het hier in Nederland is. Maar toch blijven de beelden in mijn hoofd zitten, het blijft terugkomen en ik pieker erover. Alleen is dit helaas niet helpend, hoe graag ik dat ook zou willen. Dan zou ik er de hele dag erover piekeren, want hoe fijn zou dat zijn dat ik daarmee de oplossing had.

Door mindfulness heb ik geleerd om hier mee anders om te gaan. Want het is niet helpend om erover te blijven piekeren. Sterker nog door het piekeren werd ik somber, angstig en voelde ik me erg machteloos. Ik schrok af en toe ‘s nachts wakker door de beelden die ik die avond voorbij had zien komen op de televisie.

Het nieuws volg ik nog steeds, maar ik probeer zoveel mogelijk de beelden te ontwijken. Ik luister het nieuws op de radio en ervaar nog steeds hoe triest het is, maar zonder beeld denk ik erover na en ontaardt het niet in zinloos piekergedrag.

Eén of twee keer per dag het nieuws checken is voldoende om op de hoogte te blijven en minimaliseer de beelden en filmpjes. Schakel de pushmeldingen van de nieuwssites op je telefoon uit. Luister het nieuws op de radio of scroll door een nieuwssite met zo min mogelijk foto’s erbij.

Je besteed dan minder tijd aan negatieve zaken en de tijd die je overhoudt, besteed je aan iets waar je vrolijk van wordt, bijv. een boek lezen, een knuffel aan je huisdier, vriend, of kids, of genieten van een heerlijk bakje koffie of thee.

Probeer het eens een paar dagen uit en kijk of het jou ook helpt. Ik hoor het graag!