Meest gestelde vragen over mindfulness
Ans wat doe je dan precies? Wat is mindfulness dan?
Heel simpel uitgelegd ben ik eigenlijk een sportschool die training geeft om je brein sterker te maken. Een krachttraining die je sterker maakt en daardoor meer zelfvertrouwen krijgt. Door de training leer je om beter om te gaan met alle drukte van deze tijd en betere keuzes te maken. Hierdoor ga je meer genieten en ruil je stress in voor rust en ontspanning.
Is mindfulness wel iets voor mij?
Mindfulness is geschikt voor iedereen. Ik heb inmiddels al veel deelnemers gehad, van jong tot oud, leerkrachten, zorgmedewerkers, studenten, managers, pensionado’s, ouders met jonge kinderen etc. Iedereen ervaart door mindfulness meer rust, meer zelfvertrouwen en leert betere keuzes voor zichzelf te maken. Ze genieten meer van het leven en voelen zich gelukkiger. Slechts in heel specifieke gevallen adviseer ik mensen een ander traject.
Ik wil liever niet praten over persoonlijke dingen en heb geen behoefte om van anderen de problemen aan te horen. Is een groepstraining dan wel geschikt voor mij?
Ja hoor, mindfulness training is geen praatgroep. Je belandt niet in een groep waar voortdurend over problemen gepraat wordt. Mindfulness is een training waarbij de groepsgesprekken gaan over ervaringen met het oefenen en wat het me je doet. Vaak zijn dat dingen als onrust, ongeduld, irritatie, afdwalende gedachten of spanning. Mocht je tegen persoonlijke problemen aanlopen, dan is er natuurlijk altijd de mogelijkheid om met mij persoonlijk dit soort zaken te bespreken.
Momenteel heb ik te weinig tijd om een mindfulness training van 6 weken te volgen.
Dan is dit juist het moment om aan de training te beginnen! Als je leven te druk is en je hebt bijna geen tijd voor jezelf en ervaart een opgejaagd gevoel dan is het tijd om aan jezelf en je gezondheid te gaan werken. Want voordat je het in de gaten hebt hol je jezelf voorbij en zit je met een burn-out thuis. In de mindfulness training leer je om goed voor jezelf te zorgen en weer te luisteren naar je innerlijke stem. Want als je goed voor jezelf zorgt, dan pas kun je ook goed voor anderen zorgen. Je zult ook merken dat als je meer jezelf bent, je het contact met anderen als veel plezieriger ervaart.
Is mindfulness wetenschappelijk onderzocht en bewezen?
Mindfulness is wetenschappelijk onderbouwd en jaarlijks komen er vele internationale publicaties die mindfulness verder wetenschappelijk onderbouwen. Mindfulness wordt intussen beoefend door alle lagen van de bevolking: artsen, huismoeders, studenten, bedienden, managers, chauffeurs, etc. Naast de integratie in de zorgsector wordt mindfulness intussen ook toegepast op scholen en bedrijven. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mindfulness efficiënt is voor de aanpak van:
- stress, chronische pijn en angst
- hartziekten, hoge bloeddruk en maag- en darm problemen
- slaapstoornissen, onrust, paniek, hoofdpijn, migraine en vermoeidheid.
Is mindfulness niet vaag of zweverig?
De training van LeefOptimaal is nuchter, zoals ik zelf ook ben en praktisch toepasbaar met veel voorbeelden uit het dagelijks leven. Ik heb hier een blog over geschreven, misschien vind je dat leuk om te lezen. Lees verder…
Wat bereik je met mindfulness?
Je gaat beter om met stress, controle en perfectionisme. Je gaat meer ontspannen en beter voor jezelf zorgen. Het is ook een anti-burnout. Je herkent eerder spanning in je lichaam en mind en weet hoe hier mee om te gaan en je grenzen beter te bewaken. Je laat de stress los. Je krijgt ook meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld.
Welke mindfulness trainingen kan ik volgen bij LeefOptimaal?
Je start met de basis mindfulness training van 6 weken (groep of individueel). Heb je al een mindfulness training gevolgd en wil je je nog verder ontwikkelen dan heb je de mogelijkheid om de vervolgtraining van 4 weken te volgen. Deze gaat verder in op (zelf)compassie, mindful communiceren en vergeving. Er is ook een mogelijkheid om mee te doen met het jaarprogramma Optimaal Leven, een mindfulness jaarprogramma met een jaar lang begeleiding en ondersteuning om mindfulness nog meer te integreren en toe te passen in je dagelijks leven.
Hoe groot is de groep?
De mindfulness training wordt in een kleine groep gegeven van maximaal 5 deelnemers. De training in een groep is waardevol omdat er tijdens de sessies ervaringen over mindfulness en de oefeningen worden gedeeld, hierdoor krijg je ook weer tips die jij ook kunt gebruiken.
In wat voor ruimte vindt de training plaats en wat kan ik daar verwachten?
De trainingen worden gegeven in een mooie, lichte en goed te bereiken locatie in Oss. De training is vooral zittend op een stoel maar sommige oefeningen kunnen eventueel liggend op een matje. Matjes, kussens en dekentjes zijn aanwezig. Je hoeft dus niks mee te nemen maar als je het fijn vindt je eigen spullen mee te nemen is dat natuurlijk ook prima.
Is LeefOptimaal goed te bereiken (ook met openbaar vervoer)?
De praktijk van LeefOptimaal is ideaal gelegen in Oss op 3 minuten loopafstand van het station Oss-West en op 5 minuten afstand van de snelweg. Kom je met de auto, dan is er voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein.
Wat zijn de kosten van de trainingen?
Check hier de tarieven van alle trainingen van LeefOptimaal.