fbpx

4 simpele tips om een burn-out te voorkomen

Ben jij een pleaser, een perfectionist, sta je voor iedereen klaar om te helpen? Ben dan extra alert! Het is niet zo dat je na een hele drukke maand met een hoop stress je een burn-out krijgt. Het zit hem juist in de opeenstapeling van drukte en stress. Jezelf geen pauzes gunnen, altijd meer en beter willen, slecht slapen, onvoldoende rust nemen en dat allemaal gedurende een langere tijd, dat veroorzaakt een burn-out. Ik geef je in dit blog 4 tips die je kunnen helpen een burn-out te voorkomen.

Tip 1: batterij opladen door te zorgen voor een goede nachtrust

Door onvoldoende rust en slecht slapen ga je na een tijd onderuit. Vergelijk jezelf met een telefoon, je start de dag niet met een half opgeladen telefoon. Want je weet dat je telefoon dan de dag niet gaat halen. Met te weinig energie gaat hij uit. En dat is wat je doet als je te weinig rust neemt en slecht slaapt. Je start de dag met halve energie en in de middag ga je min of meer ‘uit’. Je merkt dat je je bijna niet meer kunt concentreren, de dingen die je moet doen duren veel langer of je krijgt ze niet af. Zorg voor een goede nachtrust zodat je met nieuwe energie de dag begint. Heb je moeite met slapen? Dan kunnen de tips uit het blog ‘3 krachtige tips om beter te slapen’ je helpen. De link geef ik je aan het eind van dit blog. Door naar tip 2.

burn-out

Tip 2: taken afbakenen

Wat onrust geeft, is je taken niet afbakenen in je planning. Bijvoorbeeld als je de was doet op een willekeurig moment in de week en dan een andere dag de was opvouwt en weer een andere dag gaat strijken. Dan ben je in gedachten gedurende de week heel vaak bezig met de was. Een oplossing hiervoor is dat je je taken in blokken deelt. Net zoals mijn moeder het vroeger deed: maandag wasdag, dinsdag bedden verschonen en slaapkamers poetsen, etc. De weekindeling van mijn moeder verschilde niet zo veel met dat van de buren of vrienden. Men wist dan ook precies op welke momenten er onderling even tijd was voor een pauze met een kopje koffie. Dat was zo gek nog niet. Als je iedere maandag de was doet en die dag ook meteen de was in de droger doet, opvouwt en strijkt is dat veel efficiënter. Dit geeft rust in plaats van dit te verdelen over de week. Zo is dat met alle taken. Probeer deze te clusteren en plan ze in. Je zult zien dat ze minder tijd kosten en dat dat veel meer rust geeft. Wie weet krijg je zelfs tijd om even bij iemand op de koffie te gaan 😉

Tip 3: maak meer tijd voor leuke dingen

Doe vaker dingen die je leuk vindt! Waar word je blij van? Wat vind je leuk? Maak keuzes en laat je agenda niet volstromen met afspraken zodat je geen tijd meer hebt voor jezelf. Neem eens een uurtje de tijd en schrijf op wat je leuk vindt om te doen. Deze dingen leveren je namelijk positieve energie op. De dingen die je met tegenzin doet, daar krijg je negatieve energie van. Natuurlijk ontkom je er niet aan om ook dingen te doen die niet leuk zijn. Maak ook een lijstje met dingen waar je een hekel aan hebt en kijk of er taken zijn die je makkelijk kunt uitbesteden. Bijv. strijkservice, auto laten wassen in een wasstraat, personal assistent… Dit uitbesteden voor misschien een paar euro geeft je lucht en je krijgt meer tijd voor de leuke dingen!

Tip 4: druk af en toe op de uitknop van al die digitale apparaten

De digitale wereld draagt eraan bij dat we bijna altijd aan staan. Je krijgt bliepjes van een ontvangen mail, een bliepje van een groepsapp, een bliepje van nieuws, een bliepje van social media … Die bliepjes geven je onrust. Zijn die bliepjes wel nodig allemaal? Bepaal je liever niet zelf wanneer je het nieuws leest, of de mail ophaalt? Zet de notificaties uit en neem het heft in eigen handen.

Denk je dat door Facebook of Instagram scrollen een pauze is voor je? Helaas is dat niet zo, want je staat nog steeds aan. Je krijgt allerlei prikkels binnen, dus rust is er niet bij in je hoofd. Leg je telefoon wat vaker weg en/of zet hem uit. Als je bijvoorbeeld in de trein zit, dan zet hem op niet storen en kijk eens naar buiten wat er allemaal te zien is. Dat is een pauze nemen en daardoor krijg je rust in je hoofd. Daar zit jouw uitknop.

Voorkom die burn-out en doe mee met de mindfulness training

Een burn-out voorkomen, bespaart je veel leed en verdriet. Het is wetenschappelijk bewezen dat mindfulness hier helpend is. Eerdere deelnemers zijn al geholpen door mindful te gaan leven. Ze leven makkelijker, ervaren minder stress en slapen beter.

Wil je een burn-out voorkomen? Start met de mindfulness training met persoonlijke begeleiding!


blog ‘3 krachtige tips om beter te slapen’