Blog schuldgevoel? #doeslieftegenjezelf

Schuldgevoel? #doeslieftegenjezelf

Wat kon ik toch streng tegen mezelf zijn. Heel schuldig voelen over een zak chips eten, terwijl ik vond dat ik af moest vallen. Spannende film aan het kijken, zak chips erbij en voordat ik het in de gaten had voelde ik de bodem. Nee hé! Heb ik werkelijk waar die hele zak opgegeten, boos! Wat zei ik allemaal tegen mezelf, sorry voor mijn grof taalgebruik maar dit is echt wat ik vond van mezelf: godver…. Ans hoe dom kun je zijn, en weer een kilo erbij, wat een loser ben je toch, je kunt ook echt niets volhouden, sukkel, dikzak….

Hoe kritisch en hard kon ik zijn tegen mezelf en wat een schuldgevoel en rot gevoel leverde dat op. Ik werd steeds onzekerder, verdrietiger en daardoor ging ik helemaal los met eten. Somber gevoel, het helpt niet meer want ik hou het toch niet vol. Dus in plaats van afvallen werd het aankomen.

Stel dat een vriendin tegen mij zou vertellen dat ze gisteren een zak chips had gegeten terwijl ze wat kilootjes kwijt wil. Als zij dit mij zou vertellen, zou ik zeggen: joh lekker toch chips, van genieten en let je vandaag maar even iets meer op.

Hoe fijn is het nu, als ik nu chips eet, dan geniet ik ervan en doeslief tegen mezelf. Ik doe de chips in een schaaltje, precies genoeg om te genieten. En als ik dan de bodem voel dan heb ik geen schuldgevoel en de volgende dag geen eetbuien.

Mild en vriendelijk voor jezelf zijn is een belangrijke tool bij de mindfulness training. Kijk eens of jij vandaag kunt: #doeslieftegenjezelf

Maak er een vriendelijke dag van,

Ans

meer mindfulness #doeslieftegenjezelf