fbpx

Afvallen zonder dieet, eten wat bij jou past.

Heb jij al verschillende diëten gedaan en kom je tot de conclusie dat het niet werkt op langere termijn? Je valt prima af, maar na een tijd kom je toch weer aan. Soms zelfs nog meer dan waar je mee was gestart. Hoe frustrerend is dat!

afvallen

Bij mij ging het net zo. Bij een dieet werd mijn verlangen naar al het eten wat ik niet mocht hebben, steeds groter. Iets niet mogen, werkt vaak juist net andersom. Want als ik dan een keer chips pakte, ging ik me er helemaal aan te buiten. In plaats van dat ik de dag erna weer mijn dieet oppakte, ging ik vaak nog door met snaaien. Ik was toch al in de fout gegaan, dus zie je wel dat het weer niet lukt. Ik was dan heel oordelend over mezelf en erg streng.

Door mindful te leven val je af

Met mindfulness leer je om niet te oordelen en milder en liever tegen jezelf te zijn. Daardoor oordeelde ik na het snaaien niet meer, ik was mild voor mezelf. Hierdoor at ik de volgende dag weer gezond en lette ik een beetje extra op om het snacken te compenseren. Een pluspunt dus van mindful leven! Je valt ervan af.

Meer pluspunten van mindful eten zijn:

Pluspunt 1: Je proeft meer

Je kunt een koekje in één hap opeten, maar als je een koekje langzaam opeet met kleine hapjes, proef je meer. De eerste hap is het lekkerst, dus ga eten net alsof je elke keer een eerste hap pakt. Met mindful eten gebruik je zintuigen veel meer, dus je proeft beter wat je eet en geniet weer van het eten.

Pluspunt 2: Je eet gezonder en propt je niet vol

Je stopt met gedachteloos eten en voelt daarom wanneer je genoeg hebt. Je voelt beter wat goed of slecht voor jouw lichaam is en welk eten je op welk moment precies nodig hebt.

Pluspunt 3: Je bent minder gestrest

Doordat je met aandacht eet, en echt even de tijd neemt voor het eten, ga je ontspannen. De eetmomenten worden mindful- en ontstresmomenten. Stress zorgt er voor dat je spijsvertering op een laag pitje komt te staan. Door mindful te eten neemt de stress af en daar heb je de hele dag door profijt van. Je valt zelfs sneller af.

Pluspunt 4: Je voelt je niet schuldig

Met mindfulness weet je hoe het met je is op ieder moment. Je bent met je aandacht helemaal in het nu en scant regelmatig je lichaam. Door de scan en mindful te eten leer je jezelf steeds beter kennen. Je leert weer te luisteren wat je lichaam allemaal vertelt. Hierdoor weet je steeds beter wat je lijf nodig heeft en is het schuldgevoel er niet meer. Je bent liever en milder voor jezelf.

Ga de volgende keer dineren in plaats van eten

Een extra tip. Dineren in plaats van eten. Want: hoe eet je eigenlijk? Staand aan de aanrecht of voor de televisie een afhaalmaaltijd uit het bakje? Leg de volgende keer een placemat neer met een mooi bord. Kleed de tafel mooi aan misschien met een kaarsje erbij. Dit helpt je om mindful te eten en het helpt je eraan te herinneren dat eten speciaal is en je volledige aandacht verdient.
 
Smakelijk eten!

Ans

P.S. Ben jij het ook zo zat? Al die regeltjes over wat je wel mag eten en niet mag eten? Je hebt al tig dieetadviezen geprobeerd, maar wat is nu wel goed en wat niet? Je weet ook wel dat jojo’en slecht is, maar bij elke poging om af te vallen denk je: dit is de beste methode en nu gaat het lukken. Door mindfulness geniet je meer van eten. Je leert je lichaam beter kennen en gaat er met een gezondere manier mee om. Wil jij stoppen met gedachteloos eten? Start nu met mindfulness en meld je aan.