fbpx

3 heerlijke tips om af te koelen bij een hittegolf

Kun jij ook niet goed tegen de hitte? Daarom deel ik de tips die mij zeker helpen bij zomerse temperaturen. Lees vooral verder want het kan jou ook helpen 😊

Doe net alsof je momenteel in het warme zuiden woont, bijv. Spanje of Italië (geen vervelende gedachte toch?)

Accepteer dat alles wat langzamer gaat. In het zuiden verbaas ik me altijd dat ze heerlijk lopen te flaneren i.p.v. gehaast door een stad te gaan. Dus zet de “zuiden”modus aan. Vertrek iets eerder naar een afspraak zodat je wat meer tijd hebt en niet hoeft te haasten, voorkomt ook nog eens dat je helemaal bezweet aankomt. Vind je het lastig dan trek je je hoge hakken aan, loop je vanzelf langzamer 😉

Slow down en hou een siësta.
Tussen 12 en 15 uur blijf je uit de zon, ga lekker onder een boom in de schaduw zitten of zoek een koel plekje in huis op. Even een rustmoment in de hitte van de dag. Heb je die mogelijkheid niet dan probeer niet al te veel inspanningen te doen.

Water is een zeer veelzijdige oplossing en ook nog eens goedkoop!

Water is essentieel bij deze hitte en je kunt er heel veel verschillende dingen mee doen om af te koelen. Hier een aantal voorbeelden:

Voor verkoeling maak een sjaal of handdoek nat en leg deze in je nek.

Wordt weer even kind en doe een waterspelletje!

  • Waterballonnen vullen en gooien.
  • Door hindernissen lopen met een schaal gevuld met water op je hoofd.
  • Snoephappen in een teiltje met water

Drink minstens 2 liter water en maak er een feestje van, voeg lekkere dingen toe, bijv. ijsklontjes, munt, citroen, bouillon, aardbei. Doordat je meer zweet verlies je ook meer vocht en is het belangrijk om dit aan te vullen.

Maak je niet te druk over de hitte vandaag

We kunnen ons behoorlijk verzetten tegen de hitte. We denken en praten er veel over: wat is het toch heet, pff niet normaal dit. Hierdoor wind je je steeds meer op en komt er stress vrij. Door stress verhoog je o.a. je hartslag en adrenaline en zet je je lichaam dus onbewust aan het werk. Je ervaart het als nog warmer. Accepteer de hitte en blijf relaxed, vind je dit lastig dan probeer deze oefening uit:

Ga met je aandacht naar je ademhaling en stel je voor dat je een koele kleur inademt bijv. wit ❄ en dat je een warme kleur uitademt bijv. rood 🥵. Met je ogen dicht ervaar je dit nog meer. Probeer het uit en maak er een “koele” dag van.

­­­­­­Gaat dat niet lukken dan loop eens wat vaker naar de kraan en laat koud water over je polsen stromen en plan ook een beloning voor jezelf in!
Wie weet een lekker ijsje 🍦of …….. Ben benieuwd wat jij kiest. 😉

Liefs, Ans

p.s. mindfulness helpt om je niet te druk te maken en relaxed te blijven in lastige situaties. Wil jij dat ook? Binnenkort starten er weer trainingen.